We reizen in het vijfde leerjaar door de eeuwen, van de trekkende mensen in de Prehistorie tot (voorlopig) de grote ontdekkingsreizen in de tijd van Columbus. Dit is een thema dat bij veel kinderen erg tot de verbeelding spreekt. We leren ook schema's maken om te studeren. Dat is niet zo makkelijk, maar al doende leren we en we bouwen aan een vaardigheid die we de komende jaren heel goed zullen kunnen gebruiken.
Hier en daar zijn er in het vijfde leerjaar al wel eens kinderen die graag komen vertellen over een onderwerp waar ze zelf heel wat over weten. Deze week hadden Lili en Flore een presentatie voorbereid over Corona. Met de bereidwillige hulp van Billie werd dit thema met een knipoog gebracht. Terwijl het jaar zich verder afwikkelt, liggen er in het vijfde leerjaar grote toetsen op de loer. Onze vijfdeklassers deden hun allereerste 'grote' toets van Frans. Wauw, wat werd er hard geleerd! Kunnen we niet anders dan trots op zijn! :) BDoor corona, weeral door corona, konden we pas een week later weer samen starten. Maar wij zijn allang blij dat we nog steeds samen naar school kunnen komen. Dus we zijn er met een goed gemoed terug ingevlogen.
Eindelijk was het dan zover: de langverwachte en schijnbaar een tikje gevreesde WO-toetsen. Dan is het nu wel een mooi moment om te zegeen dat de kinderen van het vijfde leerjaar ontzettend veel geleerd hebben en erg hard gestudeerd hebben. Wij kunnen niet trotser zijn op wat zij vor mekaar gekregen hebben. De welverdiende kers op de heerlijke zeeklassentaart!
Intussen zijn we een week terug van de zeeklassen. De coronabarometer in ons land gaat pijlsnel de hoogte in en wij zitten samen in onze schoolbubbel, want wij mogen dit schooljaar hoe dan ook naar school, zegt onze minister. Wij willen mekaar graag een heel schooljaar zien in de klas, dus daar zijn we blij om. Maar vreemde tijden zijn het ook wel...
We beginnen de 'zeeperiode' stilaan af te ronden. De laatste activiteiten staan op het programma en dan snijden we daarna een nieuw thema aan. Om nog eens even terug in de sfeer te komen, voeren de kinderen die dat willen hun nummertje van de bonte avond nog eens op voor juf Chris, die er die week helaas niet bij kon zijn en dus alle nummertjes miste. Verder was deze week ons eerste 'target' van wiskunde klaar en dus stonden er toetsen op het menu. Spannend hoor! Aan zee leerden we ook over hernieuwbare energie, wat het is, waarvoor het goed is, wat de eventuele problemen en moeilijkheden errond zijn, hoe het evolueert op dit moment... In de klas speelden we dan deze week het 'hernieuwbare energie-spel', uitgegegeven door WWF. De kinderen waren in groep verantwoordelijk voor de energievoorziening van een fictieve stad, elk met eigen typische stadskenmerken en dus eigen mogelijkheden om aan energiemanagement te doen. Het geweldig om te zien hoe onze kinderen, net 10 (of bijna ;)), zich een weg baanden door de warboel van verschillende energiebronnen (al dan niet duurzaam) en ontdekten hoe moeilijk het is om productie en verbruik om mekaar af te stemmen. Een keitof spel voor grote kinderen ;) Na een lang weekend (we hadden maandag een dag vrijaf en die hadden wij nodig om eens goed bij te slapen en even op onze positeven te komen) kwamen we weer samen in onze klassen. Na zo'n week samen weg, zijn we een andere groep geworden, hechter, zeg maar.
|
AuteurNieuws uit het vijfde leerjaar van juf Chris, juf Annemie en juf Eef Archieven
November 2020
Categorieƫn |
VZW KOBA VOORKEMPEN |